Wybierając ruszt do płyty gazowej, należy zwrócić uwagę na wykonanie granulek. Duże ruszty, na przykład, nie nadają się do smażenia. Małe są nieporęczne i niebezpieczne. Nie można łatwo przesunąć potrawy na jedną stronę lub przewrócić jej na drugą. Mniejszy ruszt jest bardziej odpowiedni do powolnego gotowania.
Inny rodzaj rusztu jest wykonany ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna może być trudna do czyszczenia, ale nawet po czyszczeniu można na niej uzyskać plamy lub zarysowania. Jednak nadal jest to lepszy wybór niż powierzchnia ze stali nierdzewnej lub emaliowana. Możesz wybrać ruszt, który jest zgodny z rozmiarem i kształtem Twojej płyty gazowej. Oprócz płyty gazowej możesz wybrać taką, która pasuje do projektu Twojej kuchni.
Powinieneś również zwrócić uwagę na szerokość palników. Jeśli planujesz gotować w dużych ilościach, rozważ wybór modelu czteropalnikowego. Będziesz gotować duże potrawy, więc płyta pięciopalnikowa pozwoli Ci na gotowanie większych patelni. Podobnie producenci wykonują również płyty pięciopalnikowe o takiej samej głębokości jak poprzednia. Powinieneś również zwrócić uwagę na to, gdzie znajdują się uchwyty, ponieważ zbyt wiele osób ma tendencję do stawiania szerokich patelni tuż przy palnikach, co spowoduje stopienie uchwytu.
Gdy już podjąłeś decyzję o wielkości swojej płyty gazowej, możesz rozpocząć zakupy nowego rusztu. Najlepiej mieć przybliżony szkic powierzchni, której potrzebujesz. Możesz również zapytać kierowników sklepów o wymiary ich palników. Szukając w Internecie, można nawet znaleźć próbki wystawowe dla różnych kuchenek gazowych. Dla porównania możesz użyć kubków przyciętych do odpowiedniego rozmiaru, aby zastąpić rzeczywiste naczynia.
Wybierając ruszt do płyty gazowej, rozważ jego konserwację. Ruszty powinny być regularnie czyszczone ciepłą wodą i mydłem. Jeśli twój ma powłokę emaliowaną, możesz umieścić go w zmywarce, aby utrzymać go w czystości. Jeśli Twoje nakładki na palniki są mosiężne, możesz je wyczyścić mocząc je w mieszaninie wody i octu. Pozwoli to usunąć przebarwienia bez konieczności szorowania. Inna metoda polega na użyciu brasso lub Bar Keepers Friend, które przywrócą promienistej szczotce oryginalny połysk.
Gazowe blaty kuchenne są świetne do szybkiej kontroli temperatury i są bardziej przystępne niż kuchenki elektryczne. Najważniejsze jest, aby wybrać ruszt wykonany z materiału, który równomiernie przewodzi ciepło i szybko reaguje na zmiany temperatury. Należy również szukać naczyń ze stali nierdzewnej, które są wykonane zarówno z warstw stali nierdzewnej, jak i aluminium. Typowa kuchenka gazowa będzie miała również ruszt żeliwny.
Podobne tematy