Powierzchnie do gotowania indukcyjnego wytwarzają pole elektromagnetyczne i prądy wirowe, które powodują gotowanie żywności. Prąd jest kontrolowany przez panel kontrolny. Drut miedziany działa jak transformator, a żelazne naczynia wytwarzają prądy wirowe. Prąd elektryczny jest następnie kierowany do garnka. Wynikiem tego jest równomierne, stałe ciepło, które pozwala na precyzyjne gotowanie. Jest to ta sama zasada co w przypadku kuchenek indukcyjnych, ale zamiast generować ciepło poprzez dyfuzję, prąd jest generowany bezpośrednio w garnku.
Naczynie do gotowania musi być wykonane z odpowiedniego materiału, aby uniknąć tworzenia pola magnetycznego. Kuchenki indukcyjne opierają się na prawie Lenza, które mówi, że im większa przenikalność magnetyczna materiału, tym większy efekt indukcji. Urządzenia indukcyjne wykorzystują specjalną elektronikę, aby osiągnąć ten efekt. Na metalach nieferromagnetycznych, takich jak stal nierdzewna, transfer energii jest wolniejszy, co oznacza mniejszą wydajność.
Inną różnicą między płytą indukcyjną a konwencjonalną jest to, że ta ostatnia jest w stanie szybko podgrzewać żywność. W przeciwieństwie do płyt elektrycznych i gazowych, płyty indukcyjne nie tracą ciepła w procesie transferu. W przypadku płyt indukcyjnych ciepło jest przekazywane bezpośrednio do naczynia, co eliminuje konieczność zapewnienia przestrzeni powietrznej wokół garnka lub patelni. Pozwala to zaoszczędzić energię i pieniądze, podczas gdy czas gotowania jest znacznie skrócony.
Gotowanie indukcyjne wykorzystuje indukcję elektromagnetyczną i elektryczną do ogrzewania naczyń kuchennych. Podczas gdy tradycyjne gotowanie polega na podgrzewaniu żywności za pomocą otwartego ognia, płyty indukcyjne wykorzystują indukcję elektromagnetyczną do podgrzewania patelni i garnków. Energia generowana przez palnik indukcyjny przechodzi przez cewkę z drutu miedzianego. Ten miedziany drut tworzy pole elektromagnetyczne, które przenosi ciepło na żywność na patelni. To sprawia, że gotowanie jest szybkie i łatwe i jest wolne od jakiegokolwiek otwartego płomienia.
Cykl testowy DOE zaczyna się od płyty kuchennej ustawionej na maksymalną moc. Następnie moc jest zmniejszana do 25%. Następnie płyta jest pozostawiona na 15 minut na niższej mocy. Energia, która jest używana jest następnie mierzona ponownie po 15 minutach przy niższej mocy. Energia pochłonięta po tych piętnastu minutach to sprawność. Im wyższa sprawność, tym większa ilość przekazanej energii. Typowa kuchenka indukcyjna jest o 83% bardziej wydajna energetycznie niż kuchenka konwencjonalna, ale zależy to od wielkości naczynia do gotowania. Energia tracona do otoczenia jest wyższa niż 83%. Co więcej, tradycyjne metody gotowania wykorzystują gorące elementy lub płomienie i mają znacznie wyższy wskaźnik strat. Natomiast ogrzewanie indukcyjne bezpośrednio podgrzewa garnek, co powoduje dalszą efektywność energetyczną.
Gotowanie indukcyjne jest szybsze, co zmniejsza ryzyko przypalenia potraw i zapewnia, że garnek pozostaje gorący nawet po zmniejszeniu temperatury. Ta wydajność cieplna oznacza również, że kuchenki indukcyjne mogą zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za media. Energia zużywana do zasilania konwencjonalnej kuchenki to 74%, podczas gdy kuchenka indukcyjna przetwarza 84% tej energii na ciepło. Oznacza to, że posiłki przygotowane na kuchence indukcyjnej będą kosztować mniej niż na kuchence konwencjonalnej.
Podobne tematy