Przed zakupem okapu upewnij się, że wiesz, jak dużego przepływu powietrza potrzebuje urządzenie. Okap kuchenny może mieć różne rozmiary w zależności od rodzaju sprzętu, który planujesz pod nim używać. Ilość wymaganego przepływu powietrza różni się w zależności od marki i modelu, który wybierzesz. Trzeba będzie również rozważyć lokalizację urządzenia. Krajowy kodeks przeciwpożarowy zawiera szczegółowe wytyczne dla różnych typów urządzeń kuchennych. Na przykład, jeśli gotujesz ponad 10 stóp otwartego płomienia, będziesz potrzebował większego wyciągu niż standardowy sprzęt.
Brytyjska jednostka termiczna, lub BTU, to ilość ciepła potrzebna do podniesienia funta wody o jeden stopień Fahrenheita. Aby uzyskać maksymalną wydajność okapu kuchennego, należy pomnożyć wartość BTU kuchenki przez 100. Następnie pomnóż to przez 150, aby uzyskać pojemność CFM okapu. W przypadku grilli gazowych obowiązuje ta sama zasada. Wspólne 400 CFM kaptur zakres nie będzie odpowiedni dla zakresu 50k BTU.
Inny czynnik do rozważenia jest kaptur zwis. To może się różnić w zależności od lokalnych przepisów. Jeśli kaptur jest zbyt duży, może ograniczyć wentylację. Będzie powodować więcej dymu niż to konieczne, a wentylator może nie być tak potężny, jak powinien być. Oprócz wielkości kaptura, należy rozważyć lokalizację wentylatora. Wentylator montowany na zewnątrz będzie robił mniej hałasu i poprawi przepływ powietrza w kuchni.
Okap wentylacyjny powinien mieć minimalny przepływ wyciągu i być wsparty przez niepalne podpory. Wewnętrzne połączenia kaptura powinny być uszczelnione, aby tłuszcz nie mógł uciec. Upewnij się, że podpory okapu mogą podtrzymywać okap, przewody, ścieki i personel. Wreszcie, upewnij się, że przewody i wsporniki okapu mogą być obniżone w razie potrzeby, a także podniesione w celu łatwego czyszczenia.
Przepływ powietrza w okapie jest zwykle mierzony w stopach sześciennych na minutę (CFM). Liczby na etykiecie mogą nie odpowiadać rzeczywistemu przepływowi CFM przez kanał. Liczba BTU w kuchni może wahać się od setek do milionów. Aby obliczyć rzeczywistą ilość CFM potrzebną w Twojej kuchni, podziel BTU przez 100. Następnie wybierz okap, którego wydajność CFM jest wyższa.
Jakiego przepływu powietrza potrzebuje Twoja kuchnia? Twoje nawyki kulinarne określą wielkość mocy wentylacji potrzebnej dla Twojego okapu. Na przykład, jeśli jesteś ciężkim kucharzem, powinieneś kupić kaptur zakresu z 350 stóp sześciennych na minutę. To wystarczy, aby usunąć parę z kuchni i zapobiec osadzaniu się silnych zapachów w powietrzu. Idealnie, rozmiar Twojej kuchni powinien wynosić jedną stopę sześcienną na sto BTUs.
CFM jest również ważny przy zakupie kaptura zakresu. Gazowe i elektryczne zakresy wymagają różnych ocen CFM. Kuchenki gazowe wytwarzają więcej ciepła i oparów. Liczba CFM dla montażu ściennego lub pod szafką kapturów jest pomnożona przez szerokość zakresu. 30-calowy okap powinien mieć 250 CFM lub więcej. Jeśli gotujesz dużo azjatyckich potraw, prawdopodobnie będziesz chciał uzyskać większy okap CFM.
Podobne tematy