Poznanie zasad działania kuchenki elektrycznej jest ważnym elementem prawidłowego użytkowania urządzenia. Nie tylko pomoże Ci to podejmować lepsze decyzje dotyczące gotowania, ale również pomoże Ci wykryć usterki. Poniżej przedstawiamy kilka podstaw. Mamy nadzieję, że dzięki nim następny posiłek będzie nieco łatwiejszy do przygotowania! Jeśli masz pytanie dotyczące swojej kuchenki elektrycznej, nie wahaj się zapytać! Po prostu czytaj dalej, aby się dowiedzieć. To może uratować cię przed koniecznością wezwania serwisanta!
Kuchenka elektryczna jest niezwykle prosta w użyciu. Aby go użyć, wystarczy przekręcić pokrętło do żądanej temperatury. Po ustawieniu, piec będzie utrzymywał tę temperaturę, aż do momentu, gdy przerzucisz przełącznik, aby go wyłączyć. Ponadto, te piece są znacznie łatwiejsze do czyszczenia niż ich odpowiedniki gazowe, ponieważ nie mają wylotów gazu do czyszczenia. Wtedy znowu, jedynym minusem kuchenki elektrycznej jest jej złożoność. Zaleca się dokładne przeczytanie instrukcji obsługi, aby dowiedzieć się, jak bezpiecznie z niej korzystać.
Palniki elektryczne mają strukturę przypominającą cewkę. Cewka składa się z płaskiego drutu osłoniętego metalem. Po włączeniu pokrętła sterującego, drut zaczyna się nagrzewać. Energia elektryczna płynąca do drutu wyzwala proces zapłonu. Płomień, który pojawia się na górze kuchenki jest wynikiem tego procesu. Gdy temperatura wewnątrz naczynia osiągnie pożądaną temperaturę, rozpocznie się gotowanie. W większości przypadków, pojedynczy wadliwy palnik jest tańszy do wymiany niż cała kuchenka.
Kuchenki elektryczne używają cewek, albo wewnątrz lub na zewnątrz powierzchni gotowania. Elektryczność przechodzi przez cewki i ogrzewa metal, który zmienia kolor na jasnopomarańczowy po włączeniu. Powierzchnia gotowania może nie być tak wygodna jak w przypadku kuchenki gazowej, ale będziesz w stanie dostosować temperaturę wystarczająco szybko, aby ukończyć posiłek. Jeśli jesteś zaganianym kucharzem, który rzadko ma czas czekać na rozgrzanie się kuchenki elektrycznej, może to być poważną wadą.
Większość kuchenek elektrycznych działa w ten sam sposób – z elementem, który ogrzewa otaczające go powietrze. Główną różnicą jest metoda używana do ogrzewania naczyń. Promieniujący element grzewczy ogrzewa naczynia, podczas gdy konwekcyjne cewki ogrzewają cały garnek i otaczające go powietrze. Ta druga metoda jest zazwyczaj szybsza, bardziej atrakcyjna i łatwiejsza do czyszczenia. Konwencjonalne cewki są tańsze w utrzymaniu, ale promieniowanie cieplne jest bardziej energooszczędne.
Jak w przypadku każdej innej formy ogrzewania, kuchenka elektryczna ma zarówno zalety, jak i wady. Korzyści z używania pieca elektrycznego są oczywiste: są bezpieczniejsze w użyciu i mniej kosztowne w zakupie. Ale wady przeważają nad korzyściami. Zakup kuchenki elektrycznej jest lepszą opcją niż kuchenki gazowej, która może być ryzykowna. Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo, rozważ to, zanim go kupisz. Jeśli będziesz go często używać, będziesz wdzięczny, że podjąłeś decyzję.
Główną różnicą między kuchenką elektryczną a kuchenką gazową jest temperatura. W kuchence elektrycznej, pod powierzchnią do gotowania znajdują się cewki. Mogą one być szklano-ceramiczne gładkie lub metalowe. Kiedy piec jest włączony, prąd przechodzi przez cewki, podgrzewając metal. W rezultacie powstaje jasnopomarańczowa powierzchnia. Oprócz różnych rodzajów ogrzewania, można również kupić zakres podwójnego paliwa. Ten typ pieca zapewnia elastyczność w kuchni, ponieważ użytkownik może przełączać się między gazem a elektrycznością.
Podobne tematy